klon_2-2677

ALBUM KLON 1

Tukaj je!

Prvenec, ki se naslanja na fantastično zapuščino rock n rolla in njegovih podžanrov. Je skupek idej, ki so v obliki analognih, digitalnih in možganskih posnetkov, skozi leta zažirale prostor zaprašenih predalov, trdih diskov in kotičkov človeških možgan. Je fuzija različnih konceptov. Produkcijsko obrušen a še vedno dovolj prvinski! To so Klon, Gregor, Goran, Urban in Luka in to je naša zgodba!

Osamljen volk
Gregor: Ma ja kdo je ta volk samotar? Ja to je tisto ko si v nekem krdelu in čutiš da ne pašeš noter. Lirično in glasbeno je to uvod v del plate, ki je družbeno kritičen in bolj surov!
Goran: Tu sem se pri kitarskem riffu naslonil na Who-je, na ta filing klasičnega rocka. Prvotna različica štikla je v bistvu nastala pred leti in je bila posneta kot demo, ki nam je služil kot neko izhodišče.
Luka: Nismo veliko spreminjali. Moj doprinos je izrazito minimalističen. (smeh)
Urban: Moj doprinos je maksimalen. (Smeh)Glede na to da smo celotno osnovno glasbeno podlago (brez vokalov in solo kitar, ki so nasneti)snemali skupaj v živo v studiu, je bilo zanimivo, da smo za ta štikl potrebovali bistveno več poskusov, kot za ostale!

Bam! Bam! Bam!
Urban: Goran je uletel z ubijalskim riffom in je kliknilo. Med predprodukcijo nam je dal še Gobec(producent) nekaj dobrih izhodišč. Je najbolj heavy po soundu, igranju, dinamiki in tudi sporočilno močan. Ne se pustit jebat!
Gregor: 2018, ko smo se začeli sramežljivo dobivat na vajah, je bilo po navadi tako, da sem že uletel z nekimi aranžmaji. Bam! Bam! Bam! Je dejansko prvi štikl, ki smo ga naredili skupaj, kot bend!
Goran: Stoner!
Luka: Čeprav se nekako ne obremenjujemo s tem v katero podžanrsko smer nas bo odneslo, pa so nam taki štikli, zelo blizu.

Iskra
Goran: Evo pride(Gregor) na vaje. Zaigra štiri akorde in zapoje. Vsi se priključimo in v 15 minutah je aranžma fertik!
Urban: In potem smo v studiu, ugasnemo luči, izklopimo metronom in posnamemo tri verzije.
Luka: Vse tri verzije so bile top!
Gregor: In na začetku čist prbije ta Goranov sound kitare, ki se potem super zlije z besedilom. Iskra, to je tisti občutek, ko si želiš da naj nekaj traja in traja in traja(leti v nebo)…. a veš da to ni mogoče(izžari)!

Dlan v dlan (fantastika)
Gregor: Sporočilno je najnežnejši štikl na plati. Pisal sem o sebi. O mojih prihodih, odhodih, o občutkih, ki jih doživljam v sklopu svoje “prave” službe. Posvečen je vsem trem mojim žabam. To je ljubezen.
Luka: Ampak muzikalno je pa fantastičen. Na začetku vse plava. Uporabil sem fretless bas, kar je bil zame izziv in iz refrena v kitico speljal nežen solo. Potem pa se stopnjuje, stopnjuje in nekako “Foo fightersko” zaključi.
Goran: Tisti riff na koncu. Nisem ga skužil kar nekaj časa. (Smeh)
Gregor: Tak in tak smo res zelo zadovoljni s končnim mixom, ampak Dlan v dlan in iskra imata res super vokalna razmerja!

Sistemski heroj
(Smeh)
Urban: Mene vrže v moment tistega “drugega benda”! (smeh)
Gregor: Ideja za ta štikl je res stara! Z Multiball smo posneli demo 10 let nazaj, ampak nam ni bil všeč. Aranžmajsko ga nismo znali sestavit. Mogoče je bil problem tudi v tem, da je bilo besedilo v angleščini. No v bistvu so vsa besedila, ki jih najprej napišem napisana v angleščini in jih potem prevedem in seveda prilagodim v naš rodni jezik, katerega se sedaj na novo učim. (Smeh) Sporočilno je sedaj zelo kritičen in zaradi tega tudi toliko boljši.
Luka: Tudi tukaj imam neki fajn bas linij. (Smeh)
Goran: In vsi smo sistemski heroji!

Naboj
Urban: Zgodba o šanku, ljudeh za njim, ki pijejo v ritmu “shuffla”!
Gregor: Jp. Drug drugemu nabijamo v nedogled!
Goran: Kot da bi Benča poslušu: “Pijanci, boemi, hazarderji ljubimci in bleferji.”
Luka: Čista jeba! Odsluženi naboji! (Smeh)

A ni tako?
Urban: Ta beat in groove štikla me popelje nekam na neskončno cesto, v Kalifornijo ob obali.
Gregor: To nasprotje med besedilom, ki je kritično do okolice, naših dejanj, in groovom, ki je lahkoten me neizmerno privlači.

Ni sonca na spregled
Gregor: Ves čas smo imeli v načrtu en akustičen komad. Praktično je bilo posneto in zmiksano že vse, kar smo posneli januarja v Novem Mestu. In potem pride ta maj 2019, hladen, oblačen, siv, deževen, … In nekaj preigravam doma akustiko, čisto en drug štikl, in gledam ven čez okno. Pogled za žile rezat! Ja ni sonca na spregled. 5 minut, posnamemm na telefon in napišem besedilo in to je to. Interpretacijo besedila prepuščam svobodnemu umu posameznika.
Goran: Nekaj dni kasneje pa že snemava v Gobčevi dnevni sobi. Akustiko je posnel Gregor, sam pa sem dodal veliko svojega “freestajlanja”. Rezultat je zanimiv. Zaokroža zgodbo raznolike plošče.